Ovanligt vanlig i Haväng
Den väldoftande sandnejlikan (dianthus arenarius) med sitt särpräglande utseende ses i relativt stor omfattning i Haväng och framför allt på Lindgrens backar söder om Verkeån. Här kan den under försommaren breda ut sig som en vit snöliknande matta och dess särprägel är just den aromatiska väldoften vilket Linné beskrev redan på sin skånska resa i mitten av 1700 talet. Strandbackarna förvandlas under sandnejlikans blomningstid till ett fullkomligt doftparadis och är särskilt påtagligt när man vandrar över backarna en stilla försommarkväll.

Sandnejlikan uppräder lågväxande i täta tuvor, blommorna är vita och bladen blågröna, lite sträva och hårda. Kronbladen är fransade med tunna smala flikar i spetsen och påminner tydligt om en nejlika.
Sandnejlikan trivs när det är torrt, soligt och sandigt och därför är den östskånska sandstäppen utmärkt som livsmiljö. Den gynnas på en växtplats där omgivande vegetationstäcke hålls lågt, t.ex. med betande djur. En omrörning av marken så att kalkhaltig sand fås upp till ytan är också gynnsamma betingelser.
Den förekommer tämligen livskraftigt i Haväng men allmänt sett är den mycket sällsynt och därför rödlistad och starkt hotad. Den är också värdefull ur ett EU perspektiv vilket innebär att den ska skyddas i nätverket Natura 2000.
Den inventering av sandnejlikan som genomförts i östra Skåne tillsammans med det åtgärdsprogram som Länsstyrelsen tagit fram är positivt. Vi kan med tillförsikt se fram emot att även fortsättningsvis få njuta av denna väldoftande skönhet i Haväng.
S B-R