Havängs evighetsblomma
Av de blommor som ses sommartid i Haväng och bland den palett av färger som de alla utgör ger hedblomster med sin guldgula färg en speciell karaktär åt heden. Hedblomster (Helichrysum arenarium) trivs bra på den öppna sandiga heden i Haväng där den blommar flitigt under juli till augusti t.o.m. in i september.

Hedblomster växer i den sydligaste delen av Sverige men mest i Skåne. Den förekommer ofta i mindre bestånd och har gula blomkorgar som påminner om en kvast. Bladen och stjälkarna är silvergrå och ludna och har en filtliknande yta. Just den ludna ytan verkar vara ett skydd för växten genom att det kan stå emot soljusets inverkan men också att förhindra vattenavdunstning. Den tål alltså torka och trivs i uppluckrad kalhaltig sandig mark, gärna där betande djur trampat och rört om vegetationen, karaktäristiskt just för sandstäppen i Haväng.
Hedblomster är fridlyst enligt Artskyddsförordningen eftersom bestånden minskat då den gärna plockats som eternell. I och med att den behåller sin färg, form och även sin curryliknande doft när den torkat har den kallats evighetsblomma. Det berättas i bygden att förr plockade man den för att binda vackra kransar vilket med fördel kunde göras p.g.a. de mjuka formbara stjälkarna.
Idag vet vi att värna om hedblomster är att värna om en mångfald av arter. Det finns nämligen en ovanlig liten fjäril, mjölfly (Eublemma minutata) som tillhör familjen nattflyn som har hedblomster som enda värdväxt. Den liksom hedsidenbi (Colletes fodiens) som specialiserat sig på att samla pollen från hedblomster är båda hotade arter enligt Artdatabankens rödlista. Så låt oss främja hedblomsters bevarande och därmed också biologisk mångfald.
S B-R