Både aromatisk och helande
I sandstäppens starkt hotade naturtyp där bl.a. sandnejlika, stor sandlilja, tofsäxing utmärker sig, finns ytterligare en art som bör omnämnas och det är backtimjan (Thymus serpyllum). Var du än går på heden i Haväng finns backtimjan under dina fötter som en mjuk väldoftande matta. Den upplevs som en mattliknande växt men egentligen bildar backtimjan långa stjälkar som växer till en miniatyrbuske och har ett krypande växtsätt längs markytan. Ofta ser man bin och humlor dras till de små rosalila till blålila blommorna och ibland besöks de av den ovanliga svartfläckiga blåvingen som har just backtimjan som värdväxt.

Backtimjan doftar mycket kryddaktigt, det känner man speciellt om man gnuggar bladen i händerna. Framför allt trädgårdssorter av backtimjan används i matlagning som smakhöjande krydda och det är ju inte förvånande, men att backtimjan också använts i traditionell folkmedicin mot andningsproblem och matsmältningsbesvär är inte lika känt.
Trots den torra sommaren i Haväng har backtimjan blommat flitigt och senast i september när jag vandrade över heden lyste blommorna med sin intensivt rosalila färg i det annars ganska torra gräset. Detta är ju typiskt för sandstäppens arter att de trivs i sandig, solig och torr miljö där fukten i marken lätt avdunstar. I sådan livsmiljö skulle många andra växter vissnat för längesedan.
S B-R