Örakarsfallen är en fiskefångstanläggning i Verkeån belagd i kartmaterial sen 1600-talet. Den kan antas ha nyttjats även under medeltid. Namnet kan härledas från örad, på danska örred och svenska öring. Anläggningen är med sina åtta kar sannolikt unik i landet.
Fisket har tillhört huvudgården Torup, som ligger cirka 3 km väster om anläggningen, och ingår i Högestad & Christinehofs Fideikommiss. Fiskerätten har av ägaren arrenderats ut till privatpersoner. Fiskeanläggningen hade under 1800-talet ett betydande ekonomiskt värde. Det framgår av en taxeringslängd från år 1860 där värdet var satt till 4.000 kr, vilket då motsvarade värdet av ett normalstort lantbruk.
Öringen återvänder till sitt barndomsvatten för att leka d.v.s honorna lägger rom på åns botten vilka befruktas av hanens mjölke. Öringen vandrar in i ån då vattenföringen är god, framför allt under hösten efter ett kraftigt regn med ostlig vind. Den största mängden öring simmar upp i ån mellan oktober och december.
Stenmuren och de åtta karen utgör den fasta delen av fångstanordningen där havsöring fångades på sin väg till lekplatser längre upp i Verkeån. Den rörliga delen består av kassar av träribbor som placerades under fallen så att de stack upp någon decimeter ovanför vattenytan. I karen placerades två bräder tvärs över fallet, se bilden. Bräderna hindrande öringen från att ta sig upp i karen när de hoppade. Öringen föll i stället ned i träkassen under fallet. Kassarna vittjades sedan regelbundet.
Ett av fallen, Kungsfallet, var något lägre och hade därmed kraftigare vattenföring. Där var det fritt fram för öringen att ta sig vidare uppströms. Kungsfallet erbjöd bra passage även vid låg vattenföring.
År 2010 renoverades Örakaren. Havängs Museiförening arbetade under flera år för att få till stånd en renovering eftersom fångstanordningen höll på att förfalla. I samband med renoveringen anlade Länsstyrelsen en ny fiskväg bredvid fallen för att underlätta fiskens vandring vid lågvatten och på så sätt säkra öringbeståndet och andra arters levnad i ån.
I april 2022 installerades en fiskräknare som ska räkna fiskars vandring upp- och nedströms i ån. På fiskräknarens webbplats kan man se statistik över fiskvandringen och även se video i realtid för Öradekaren.