Smycket “Himmelrikets nyckel”, som kommit att bli en symbol för Haväng och bygden ikring, hittades av lantbrukaren August Olsson (1884-1976) på Strandridaregården (Ravlunda 29) någon gång under 1920-talet. Fyndet gjordes i samband med jordbruksarbete på åkern mellan Strandridaregården och Örakarens fiskeanläggning. August insåg först inte fyndets värde men en besökande uppmärksammade det och det blev sedermera undersökt och beskrivet av fackmän.
Smycket som är gjort av brons är av anglosaxisk stil från vikingatiden, 700- eller 800-talet. Flera liknande nycklar har hittats på andra håll i Skandinavien oftast i gravar (bara för kvinnor). Nycklarna anses vara en symbol för den fria kvinnans maktområde i hemmet. Med ansvar för visthusbodar, matkällare mm. Namnet Himmelrikets nyckel är troligen mycket gammalt och syftar på Bibelns berättelse om Sankte Pers nyckel till himmelrikets port.
Vid bodelningen efter August Olsson och hans hustru 1977 hamnade smycket genom inbördes auktion hos den yngste sonen Edvin Olsson, äppelodlare och äppelhandlare i Kivik. Omkring 1983 försattes denne i konkurs och smycket utmättes av kronofogden.
År 1984 såldes smycket vid en exekutiv auktion till Österlens museum i Simrishamn för 22.000 kr. Köpet möjliggjordes genom bidrag från prof. Sven B.F. Jansson (riksantikvarie), Greta och Gösta Ehrnbergs stiftelsefond och Kristianstads Länsmuseum. Smycket kan nu beskådas i Österlens museum. Muséet har ensamrätt till kopiering och försäljning av smycket. Guldsmeden Ola Lancing i Skillinge (tidigare i Simrishamn) har ett avtal med muséet om att göra kopior i brons, silver och guld.
Mer detaljer som nyckeln och andra fynd från samma tid finns att läsa i "Bronsnycklar och djurornamentik" av Bertil Almgren (Uppsala 1955).
Havängs museiförening (tidigare Skepparpsåns museiförening) har sedan den bildades 1985 använt Himmelrikets nyckel som logotyp på sitt medlemsblad.
HR